foto: Pixabay

Videopodcast: Je moet je niet op het geluk focussen, maar op de factoren die gelukkig maken!

29 april 2020

In deze videopodcast praten we met Timon Hoitink, Ap Dijksterhuis en Roos Dohmen van Happiness Lab.

Timon Hoitink is directeur van Happiness Lab en voor hen is het een bijzondere tijd. Ze zijn als onderzoeksbureau continu bezig met de wetenschap van geluksfactoren op het werk. Dit doen ze bij bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij gemeenten en provincie. Het doel is om individueel en op teamniveau (werk)geluk te voorspellen. Dit lijkt zweverig, maar eigenlijk is er weinig zweverigs aan, geeft Timon aan. Het heeft een hele wetenschappelijke en praktische benadering: als je gelukkiger bent ben je creatiever, productiever en ben je langer geneigd te blijven bij een bedrijf.

In de huidige situatie is het opvallend te zien dat het werkgeluk gemiddeld niet slechter is geworden, terwijl de parameters wel flink zijn veranderd. Verbondenheid is zo’n factor die nu in deze tijd extra interessant is en die ze goed in beeld hebben. Veel mensen missen het praatje bij de koffie en de social talk met collega’s. Waar extraverte mensen veel last kunnen hebben van het missen van het praatje, kunnen introverte mensen zich nu in deze situatie juist beter voelen. Als je dat merkt kun je als bedrijf daar op inspelen door bijvoorbeeld sommigen even informeel te bellen of in klein verband met elkaar te laten videochatten.

Ap Dijksterhuis, Founding partner, stipt nog een groot verschil aan. Millennials hebben een heel ander gevoel bij deze periode dan de gemiddelde oudere werknemer. De ervaring met computers en flexibel om kunnen gaan met nieuwe situaties helpt hen enorm. Ap denkt dat we voorlopig niet volledig terug gaan naar het oude vertrouwde. Er zitten voor teveel mensen ook voordelen aan. Niet alleen de reistijd en de positieve impuls voor het milieu, maar heel veel mensen vinden het ook prettig om even niet die flauwe grapjes aan te moeten horen. Digitaal werken en vergaderen wordt als serieuzer ervaren en er is een grote groep die dat als heel erg prettig ervaart.

Roos Dohmen is gedragspsycholoog en ziet dat vrouwen, zoals het onderzoekt nu uitwijst, meer last van het missen van de small talk hebben dan mannen. Waar mannen de huidige situatie als 7,5 waarderen is dat bij vrouwen gemiddeld een 7,0. Iedereen is gevoelig voor het krijgen van feedback en ook voor het ontvangen van complimentjes. Beiden hebben te maken met een gevoel van jezelf nuttig, gewaardeerd of competent voelen en dat is nu lastiger dan ooit. Verder hebben mensen moeite met het uit elkaar houden van privé en werk en vinden veel het ingewikkeld een vaste werkroutine (met bijvoorbeeld pauzes en eindtijd) aan te houden.

Het hebben van autonomie is ook heel erg wezenlijk voor geluk op de werkvloer, zegt Ap. Zelf dingen doen en mogen beslissen zonder dat de chef altijd over je schouder meekijkt maakt je gelukkiger. Die autonomie wordt nu juist als beter ervaren omdat je meer zelf je tijd kunt indelen en minder makkelijk even bij elkaar binnen loopt om bevestiging te vragen voor beslissingen.

Mensen zijn gestrester dan ooit en daar moeten we wat mee. Geluk staat in direct contact met stress- en burn-outklachten en is daarom een interessante factor waar je best wat mee kunt als bedrijf. Er waren vorig jaar 1,3 miljoen mensen met een burn-out in Nederland en dat Kostte de economie 2,8 miljard Euro. Actieve afleiding is een goede manier om van de stress af te komen. Maar even lekker op reis, naar de bioscoop en de kroeg kan op dit moment niet. Dus moeten we waakzaam zijn voor meer van deze klachten als de situatie langer aanhoudt. Je kunt de oorzaak, het altijd bereikbaar zijn, proberen weg te nemen, maar dat is lastig gebleken omdat alles op de mobiel gebeurt tegenwoordig.

Jan Kaak (Kaak Group) heeft ervaring met het onderzoeksbureau en geeft desgevraagd aan dat je als ondernemer snel gepakt wordt door de waan van de dag, maar op deze manier gelukkig heel goed vinger aan de pols kunt houden. Je laat je contact met je werknemers niet afhangen van een toevallig gesprek in de kantine of een functioneringsgesprek. In deze tijd is het hebben van deze informatie over de werknemers voor hen een enorme uitkomst, vult Lodewijk van den Borg hem aan.

Ze willen zich bij Happiness Lab nu focussen op ouders met jonge kinderen, die het toch wel extra zwaar hebben op dit moment. Van die groep hebben ze meer data van nodig om te kijken op welke factoren ze die op de werkplek kunnen ondersteunen.

www.achterhoekverbindt.nl