Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Miljoenennota kabinet Schoof: kansen voor ondernemers, zorgen over toekomst

24 september 2024

Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2024, werd de Miljoenennota van het kabinet Schoof gepresenteerd. Over het algemeen zijn de eerste reacties vanuit ondernemers positief, maar er zijn ook zeker zorgen.

VNO-NCW en MKB-Nederland
De ondernemersorganisaties zijn positief over maatregelen die ondernemerschap stimuleren, zoals het aanpakken van regeldruk en het vermijden van nieuwe lastenverzwaringen voor ondernemers. Wel uiten ze zorgen over enkele negatieve punten, zoals de btw-verhoging op logies, sport en cultuur, en bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs, die het toekomstig verdienvermogen van Nederland ondermijnen.

Het kabinet zet in op het verbeteren van de arbeidsmarkt, waarbij meer werken beter moet lonen. Plannen om de arbeidsproductiviteit te verhogen en arbeidsmigratie te beheersen worden positief ontvangen, maar er blijft behoefte aan vak- en kennismigranten.

Daarnaast uiten VNO-NCW en MKB-Nederland zorgen over de Nederlandse houding richting de EU, terwijl de interne markt essentieel is voor de economie. Positief is de terugdraaiing van bezuinigingen op ambassades en de aandacht voor internationale relaties.

Er zijn echter nog grote uitdagingen op het gebied van netcongestie en stikstofproblematiek, die de energietransitie en woningbouw vertragen. De ondernemers roepen het kabinet op tot daadkrachtige uitvoering van plannen, zodat duurzame investeringen mogelijk worden.

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) benadrukken het belang van een voorspelbaar beleid en het opbouwen van een sterk ondernemingsklimaat om de grote nationale uitdagingen aan te pakken: ‘Nu aan de slag en uitvoeren’, aldus Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof.
Lees hier het hele persbericht.

VNO-NCW Midden
Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden, is redelijk positief over het gepresenteerde regeerprogramma waarin de positieve punten verder uitgewerkt zijn, zoals bijvoorbeeld de plannen om het ondernemingsklimaat te verbeteren. ‘Nieuw is de aandacht voor de arbeidsmarktkrapte en het creëren van meer fysieke ruimte voor bedrijven. Zorgen zijn er over de forse bezuinigingen op kennis en innovatie en de Nederlandse opstelling ten opzichte Brussel. De oplossingen voor grote problemen – zoals stikstof – zijn nog weinig concreet. Ook zien we dat er nog geen enkel plan ligt over de aanpak en uitwerking van dergelijke problemen en hoe we dit gaan betalen.‘ Echte details over financiering en plannen worden ook pas verwacht in de beleidsplannen.
Lees hier het persbericht van Omroep Gelderland waarin (een deel van) de reactie van Marcel is opgenomen.

VNO-NCW Gelderland
Ook Ilko Bosman, voorzitter VNO-NCW Gelderland, is allereerst ‘blij met ruimte om te ondernemen’, maar heeft ook zijn zorgen over besparingen op het gebied van innovatie.
Bekijk hier zijn reactie aan Omroep Gelderland (vanaf 1:28).