Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Eerste hulp bij netcongestie voor Gelders bedrijfsleven

Het Gelderse bedrijfsleven krijgt met de lancering van de handreiking “Eerste hulp bij netcongestie” een krachtige steun in de rug. Een initiatief dat niet alleen de energiehuishouding van ondernemers verbetert, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. De Gelderse gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes namen, samen met onze voorzitter Marcel Hielkema en een van onze leden, ondernemer Jan Ros, deze handreiking in ontvangst. Ontwikkeld door de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in nauwe samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en circa 40 experts, biedt dit document concrete ideeën en maatregelen voor ondernemers om onder meer de impact van transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf te verminderen. Onze voorzitter Marcel Hielkema benadrukt het belang van deze samenwerking: “Dit initiatief biedt ondernemers perspectief op verdere groei en verduurzaming van hun bedrijf. We zijn verheugd om hieraan bij te dragen en te laten zien wat er wél mogelijk is in een constructieve samenwerking. Iets waar we al veel langer voor pleiten.”

De verstopping op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen. Vooral voor ondernemers. En omdat de netverzwaring nog jaren op zich laat wachten is het voor hen belangrijk om te weten wat ze ondertussen zelf kunnen doen. Daarom maakte een groep van experts, samen met een aantal Gelderse organisaties, een praktische handreiking voor ondernemers vol met tips wat je zelf kunt doen. Op 13 mei namen de Gelderse gedeputeerden Ans Mol (klimaat en energie) en Helga Witjes (Economie), samen met VNO-NCW Midden voorzitter Marcel Hielkema en Gelders ondernemer Jan Ros, de handreiking in ontvangst. Met deze handreiking kunnen ondernemers zelf de impact van de transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf verminderen. De handreiking biedt ideeën en maatregelen hoe ze hun energiehuishouding tóch (groten)deels voor elkaar kunnen krijgen. Je kunt als bedrijf je eigen maatregelen nemen maar soms levert samenwerking met andere bedrijven nog meer op. Individueel kun je bijvoorbeeld zelf meer energie gaan opwekken, een energie-managementsysteem aanschaffen, restwarmte gebruiken of energie tijdelijk opslaan in een batterij. In een samenwerking kun je denken aan een gezamenlijke aansluiting, een gezamenlijk energiesysteem of aan directe aansluiting op een zon- of windpark. Gedeputeerde Ans Mol en Helga Witjes zijn blij met de handreiking: “Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. Want we begrijpen hierin de zorgen van het Gelderse bedrijfsleven. We werken en bouwen aan het energiesysteem van de toekomst maar tegelijk moeten we de (energie)oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.”

40 experts

Aanleiding voor dit initiatief is de boodschap van de netbeheerders Tennet en Liander dat het elektriciteitsnet voorlopig op slot zit. Ondernemers voelen zich daardoor geremd in de groei, ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf. Om de weg vooruit te vinden, helpen oplossingen die ze zelf in de hand hebben. Deze gereedschapskist schetst maatregelen ‘achter de meter’. De hulplijn is ontwikkeld op initiatief van de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en ongeveer veertig experts.

La Coquerie

Maaltijdbereider La Coquerie in Arnhem nam al eerder het heft in handen. Het bedrijf bedacht zelf innovatieve oplossingen. Met een groei van 30% per jaar was wachten geen optie. Zo kreeg het dak zonnepanelen, kwam er een solar carport en verschenen er grote batterijen. Ook installeerde het bedrijf een energie-managementsysteem om de pieken te reguleren. Het inspirerende voorbeeld van La Coquerie en de handreiking maken het andere ondernemers gemakkelijker. Jan Ros: “Als ik deze handreiking eerder had gehad, dan had ik minder leergeld betaald. Ik weet daarom zeker dat andere ondernemers er veel aan hebben.”

Download hier de Handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’